Πίσω στην κορυφή
6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο
28 Νοεμβρίου 2019 – 2 Δεκεμβρίου 2019, Βενετία
«Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία:
Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννησηστο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο»
/
με την υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου
Oι μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν στο 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που γίνεται στη Βενετία «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο», όπου θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ (Δίκη του Γαλιλαίου)» των καθηγητριών Έλισάβετ Σταυρίδου (σκηνοθεσία) και Παρασκευής Δημητροπούλου (συγγραφή θεατρικού έργου- σκηνοθεσία). Σκηνικά αντικείμενα: Γιώτα Αποστολοπούλου.
Συμμετέχουν μαθητές και των τριών κατευθύνσεων της Γ΄Γυμνασίου (θέατρο, εικαστικά, χορός): Αργυρού Βιολέττα, Άτκινσον Φίλιππος, Βλαχάκη Μελίνα, Γαλήτης Χριστόφορος, Γκανάτσα Μελίνα Μαρία, Γκιοκουτάι Μάριος, Γκομέζ Δούσλε – Αρασέλι, Γλύπτη Φερσώ- Φωτεινή, Ζορμπά Μαριτίνα, Ζούτη Νεφέλη, Καισαρίνης Σταύρος, Καλλιανιώτη Αιμιλία, Καμαροπούλου Ευαγγελία, Κάνδια Κατερίνα, Καρναβά Καλλιόπη, Κικιανή Φλωρεντία Ειρήνη , Κόντου Κιάρα – Μαίη, Κουλούρη Μαρία, Μαντζουράνη Δέσποινα, Μελαχροινίδου Νάντια, Μοβσεσιάν Ναϊρί, Μπογιατζής Νίκος, Μπούρχα Μάρθα, Παγουλάτου Μαριλένα, Παπαβασιλείου Μαρία, Παπαγεωργίου Παντελής, Πετράκος Χρήστος, Τζάκη Αικατερίνη, Τζιράκη Χαρούλα, Φραντζή Εύα Μαρία, Χρόνη Ζωή
Λίγα λόγια για το έργο
Βρισκόμαστε την εποχή της Επιστημονικής Επανάστασης μέσα από το βλέμμα ενός ανθρώπου του σήμερα. Μέσα από τα δικά του ερωτήματα. Πώς μπορεί ένας επιστήμονας ή ένας οποιοσδήποτε δημιουργός να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και στον εαυτό του ; Σε ποιο βαθμό η έρευνα και η δημιουργία υπάγεται στη ατομική πρωτοβουλία και ποια είναι η σχέση της με τη χορηγία; Είναι εφαλτήριο ή μπορεί να γίνει εμπόδιο η χορηγία; Ποιους σκοπούς υπηρετεί; Υπήρχε και σε άλλες εποχές και πώς βοήθησε ή εμπόδισε την επιστήμη; Το έργο μέσα από τα παραπάνω ερωτήματα φιλοδοξεί να παρουσιάσει πολλαπλά, μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση και τη διερευνητική μέθοδο στοιχεία από την Τέχνη, την Επιστήμη, την Ιστορία, την Κοινωνία, την Φιλοσοφία, της Αναγέννησης. Βασιζόμενη σε μελέτες για τη σημασία της πατρωνίας στην εποχή, δημιουργήθηκε το κεντρικό ερώτημα του έργου. Ποιά είναι η σχέση ατομικής πρωτοβουλίας και χορηγίας και πώς αυτή συμβάλλει ή όχι στην εξέλιξη; Το ερώτημα αφορά το κάθε ένα μέλος μια κοινωνίας. Από το τεχνίτη έως τον επιστήμονα και από τον καλλιτέχνη έως τον έμπορο, από το μαθητή έως το δάσκαλο. Το κείμενο δεν τελειώνει αλλά κλείνει με ένα ανοιχτό ερώτημα.